„Soha nem szabad feladni…”

Iványi Zoltán
Iványi Zoltán
Torkos Zoltán

Interjú Torkos Zoltánnal a Polifoam Kft. menedzserével

Mesélne picit magáról és a szervezetről? Mivel foglalkozik?

Innovációs vezetőként dolgozom a cégnél. Ez egy nagyon családias, de ugyanakkor nagyra nőtt szervezet. A cégen belül több munkatársunk már 15-30 éve nálunk dolgozik. Bár szeretnénk, ha lenne, jelenleg minden csoport és részleg vezetője felelős a munkaerő kiválasztásért, melyhez külső segítséget is igénybe veszünk. A cégünk közvetlen tulajdonosa egy német cégcsoport, amelyet egy japán cégcsoport tulajdonol. Jómagam az innovációs csoport tavalyi megalakulása óta vagyok a szervezet része.

Mit mondana a cégükről, ha mindössze egy mondatban kellene bemutatni?

Mi tulajdonképpen egy nagyra nőtt családi vállalkozás vagyunk, megbecsüljük a családtagjainkat – ha mondhatom így – stabil gazdasági és morális háttérrel keressük mindig az új utakat és lehetőségeket.

Mi jellemzi a legjobban a vállalati kultúrájukat, szemléletüket a munkatársakkal kapcsolatban?

A munkatársakban többnyire a megfelelő embert keressük a megfelelő pozícióra, de sokszor a megfelelő embernek keresünk megfelelő pozíciót!

Vannak arról pontos kimutatásaik, hogy mekkora a szellemi 45+-os korosztály aránya Önöknél? Ezen belül mely területeken a legnagyobb az arány?         

Konkrét kimutatásunk nincsen, de azt elmondhatom, hogy mind a szellemi, mind a fizikai dolgozók területén jelentős a 45 év felettiek létszáma.

Ön szerint miként színesítik a képet a középkorúak?

Szerintem és tapasztalatom szerint a tapasztalatukkal, a felhalmozott tudásukkal és adott esetben a hozzáállásukkal színesítik a képet. Sajnos ez persze nem mindenkire igaz, de összességében pozitívak a tapasztalataink.

A felvétel során mire helyezik a hangsúlyt? Tesznek különbséget egy fiatalabb és középkorú felvételekor az eljárásban?

Nem, nálunk nem az életkor számít! Az egyetlen szempont a szakmai feltételeknek való megfelelés. Figyelünk természetesen arra is, hogy milyen a jelölt hozzáállása, hogyan illeszkedhet be a csapatba és természetesen fontos az is, hogy meg tudjuk-e fizetni.

Ön mit javasolna azon középkorú jelöltjei számára, akiket behívnak Önökhöz állásinterjúra? Véleménye szerint a középkorúak hogyan tudják eladni magukat az állásinterjún? Ön mit tapasztalt velük kapcsolatban?

Nehéz kérdés, nem tudok egy mindenkire ráhúzható sablont adni, mert nincs ilyen. Fő, hogy magát adja az illető és próbálja a legőszintébben kommunikálni a tapasztalatait, tudását, vagy hajlandóságait.

Sajnos sok esetben tapasztalom a nyelvtudás hiányát, ezen a hiányosságon mindenkinek dolgoznia kell, valamint sok esetben az adott pozíció megértése sem mindig egyértelmű.

Mi tetszett meg Önnek a Restart-Up programban?

Elsősorban az, hogy lehetőséget ad a 45+ korosztálynak. Sajnos én is nagyon sokszor tapasztaltam, hogy egy fiatal vezető/menedzser nem hívott be interjúra, vagy nem a helyén értékelt, mert több volt a tudásom és a tapasztalatom, mint az övé.

Azzal is tisztában vagyok, hogy az esetleges életkori diszkriminációt csak szigorú törvénnyel lehet szabályozni, mint az USA vagy más olyan államokban ahol a diszkrimináció elleni törvény nagyon szigorú.

Nyilván ha valaki itt a Restart-Up oldalon keres munkatársat, akkor feltételezem ez már nem is kérdéses benne.

Volt már Ön vagy közeli ismerőse hasonló cipőben? Mit gondol, milyen érzés lehet a mai 45+-os munkanélkülieknek és mi lenne a megoldás?

Személyes és közeli ismerős tapasztalataim is vannak, tehát tudom, hogy az álláskeresés nem könnyű helyzet, de nem szabad feladni!

Mesélne arról, hogy Önöknél milyen lehetőségek vannak jelenleg?

Mi több pozícióra is keresünk kollegát, szellemi és fizikai munkára is, gyártás, termékfejlesztés és tudtommal más területeken is van hiányunk.

Mit gondol, van olyan része a Restart-Up programnak, amelyhez az önök szervezet szívesen kapcsolódna? Érdekelné Önöket a jövőben egy ellenőrzött, hiteles diplomások középkorúakat felvonultató adatbázis?

Természetesen, egy korrekt adatbázis nagyon megkönnyítené a kereséseinket!

Mit gondol, mi az, amiben általában ez a korosztály nem elég jó? Miben kellene fejlődnie?

Sok esetben a nyelvtudás valamint az újabb modern technikák, folyamatok tudása, digitális technológiák esetében szoktak lenni hiányosságok, és némely esetben a rugalmasság is gond lehet.

Zárásképpen csak javasolni tudom, hogy ezt a platformot próbálják meg úgy a digitális világban elérhetővé tenni, mint a hagyományos munkaerő közvetítés és tanácsadás szintjén is működtetni. Nagyon sok esetben látom, hogy a cégek nincsenek tisztában beleértve sajnos néhány mai HR-es munkatársat is, hogy milyen pozícióra melyik a legjobb szakember, és egy ingyenes tanácsadást, egy munkahelyet is jelenthet adott esetben.

Iványi Zoltán