A 45 év feletti munkavállalók foglalkoztatási problémáival, a korosztályban rejlő munkaerő potenciállal foglalkozott műhelymunka keretében mintegy hatvan cégvezető és HR szakember. A Restart-Up, az egyetlen középkorú munkavállalók elhelyezkedésének és foglalkoztatásának támogatására létrejött hazai közösség és a Legacy Kft. szervezetfejlesztő csapata által moderált eseményen a résztvevők azt járták körbe, hogy milyen okok vezethettek odáig, hogy az egyre erősödő munkaerőhiány mellett egy korábbi kutatás eredményei szerint az új felvételek 63%-ában a középkorú jelentkezők eleve hátránnyal indulnak.

A felvezető előadásban Müller Helga, a Restart-Up társ-alapítója elmondta, hogy az idősödő munkaerővel kapcsolatos problémák nem csak hazánkban jelentkeznek, de amíg az Egyesült Államokban és Európa néhány országában tudatosan kezelik a helyzetet és értékként kezelik a többgenerációs munkakultúrát, addig nálunk egyre nőnek a generációs szakadékok. A munkáltatók többsége még mindig kizárólag a fiatalokra fókuszál, miközben a demográfiai előrejelzések szerint 2030-ra már minden harmadik aktív európai munkavállaló az 55-64 éves korosztályból kerül majd ki.

Márton Mónika, a Legacy Kft. ügyvezetője megerősítette, hogy szervezeti tapasztalataik szerint a problémák ott adódnak, ahol projektszerűen igyekeznek válaszolni az egyes generációk igényeire és a fiatal-idős csoportok közé az „és” helyett a „vagy” kötőszó kerül. Meglátása szerint az új vezetők sokszor hiányos vezetői készség- és ismerettárral kerülnek pozícióba, amit tovább nehezít, hogy mindez egyre fiatalabb korban történik, miközben az általános személyiségfejlődés ideje fokozatosan kitolódik. Egy vezető azonban csak megfelelő önismerettel és érettséggel képes eredményesen betölteni szerepét, különösen, ha eközben nála jóval idősebb beosztottakat kell, hogy irányítson.

Az interaktív témafeldolgozás során a résztvevők sorra vették a munkaadói és munkavállalói oldal egymásra találását gátló sztereotípiákat, a vélt vagy valós problémákat és azokat a lehetőségeket, melyekkel az egyes szereplők – vállalatvezetők, HR-esek, a fiatal és idősebb munkavállalók és a középkorú munkakeresők – közösen tehetnek a helyzet megoldása érdekében. A tudatos közös munka eredményességét erősítette egy résztvevő saját beszámolója is. Ő egyike azoknak, akik a Restart-Up önkéntesek által biztosított támogató programjain való részvétel után találták meg új helyüket egy a 45 év felettiek foglalkoztatásában értéket látó és számukra is értékes feltételeket biztosító vállalatnál.