Beszélgetés mester és (egyik) tanítványa között – avagy még nem tudom…

Bincze Bea
Iványi Zoltán
Iványi Zoltán

Beszélgetőpartnerem Bincze Bea ACC-Executive Coach, mentor-tréner, speech coach, a Business Coach Kft. munkatársa.

Elöljáróban pár érzésemet szeretném megosztani.
Számomra ez a beszélgetés attól különleges, hogy egyszerre több szálon fut, számos közös érdeklődési területről. Beszélgettünk életmódról, emberi és céges kapcsolatokról, coachingról, változásról, karrierről, és természetesen a 45 év feletti állástalan diplomás tömegek nehézségeiről és előnyeiről. Amit talán írásban nem biztos, hogy élethűen át lehet adni, az egy benyomás: az elhivatottság, alázatosság és szakmaiság háromszöge. Azt hiszem érzésekkel túl csorduló szakmai beszélgetés kerekedett a találkozónkból.
Kedves Bea! Mivel olyan szerencsés vagyok, hogy business coach képzésen oktatóm vagy, így mi már ismerjük egymást és a tegeződésben maradtunk.

A jóga és a coaching kapcsolatáról…

Látom, hogy szakmailag rengeteget foglalkozol magaddal, képzed magad, olvasol, tanulsz. megújulsz. De ugyanakkor érezni rajtad a lelki feltöltöttséget is. Mitől van ez? Hogyan sikerül ezt elérned? Hogy-hogy ilyen friss vagy?

Kétirányú dolog ez. Hiszek a jógában, hiszen ez feltölt, komoly fizikai tevékenységet jelent. Számomra a Bikram jóga ilyen. Komoly erőfeszítést vár el, ugyanakkor hihetetlen sok jó és hasznos dolog jut közben az eszembe. Másrészt nagyon szerencsés vagyok, mert azok közé tartozom, akik nem dolgoznak, hanem azzal foglalkoznak amit szeretnek. Számomra a segítés, a segítői szerep ilyen. A coaching folyamatokon keresztül, mások támogatásával elképzelhetetlen pozitív energiák szabadulnak fel – és ahogy Csíkszentmihályi óta tudjuk, flow állapotban vagyok.

Úgy gondolom, hogy Téged nemigen kell bemutatni, aki követi a coaching szakma alakulását, az bizonyára ismer Téged, speech mentor stb.. Ezért csak egy egyperces bemutatkozást szeretnék kérni Tőled!

Egy percben? Nekem van egy hosszú felsővezetői multis hátterem, 24 év GE, 2 év BP és onnantól kezdve csak a coaching, mentoring, tréningek, amelyekkel foglalkozom. Ezeken a területeken szemléletváltozással foglalkozunk, growth mindset, coaching eszközök, hatékony közös munka a megmondó vezető szerep helyett. Azt látom, hogy ma már szerencsére sok vezető átvált, és támogató vezető, tanácsadó lesz ahelyett, hogy uralkodna a csapatán.
Nekem már a multis időszak alatt is ment a támogató vezetés, rendkívüli képzések és fejlesztési programok futottak. A GE sokat fektetett abba, hogy képezzük a fiatal vezetőket, nyílt visszajelzéseket tudjunk adni.

Ebbe bele is kérdeznék – elnézést! Hogyan volt lehetséges ez a nyílt visszajelzési kultúra? Mitől és hogyan működött?

Elég természetese volt. Már kezdőként is ha volt egy jó ötletem bármikor bemehettem az európai pénzügyi igazgatóhoz is. Ha nyitott ajtó volt, be lehetett menni minden vezetőhöz, ha zárva volt, akkor nyilván nem. Ez a „nyitott ajtó elv” a 90-es évek elején nem volt túl általános, de jól működött.

Még most sem mindig az! – reagálok keserédes kuncogással.

A coachingról…

Térjük vissza a coachinghoz! Nagyon sokaknak mást jelent. Neked mit jelet a coaching?

Én úgy gondolom, hogy a coaching célorientált támogató beszélgetés, amelyen a coachee által behozott témán dolgozunk. Valójában a coachee dolgozik, mi csak értő kérdésekkel segítjük őt ebben, új alternatívák, erőforrások, megoldások megtalálásában. Nekem nem feladatom az ő problémáját megoldani, azt csak ő tudja!

Részt veszel ugye a Restart-Up program coach-coachee programjában, ahol 20 coach 5-5 alkalmas coachingot biztosít Restart-Up tagok számára. Te két fővel dolgozol együtt. Hogy állnak a folyamatok? Lezárultak már?

Nem, még nem. Úgy tartom hatékonynak, ha a folyamatok és coaching ülések közben felfedezett felismeréseken dolgozunk és dolgozik a coachee. Cél a haszon, nem az, hogy letudjuk. A coacheek azt jelezték vissza, hogy van fejlődés. Izgalommal várom, hogy minél hamarabb elérjék a céljukat.

Coaching etika és titok felfedése nem célom, de megkérdezném. Mit látsz rajtuk? Nyitottak? Milyenek a benyomásaid?

Akikkel én dolgozom tapasztalt, ügyes és okos emberek. Két területen látom a továbblépést: sok sikertelen állásinterjú miatti önbizalom csökkenésük jelentős, tehát próbálom őket megerősíteni azokon a területeken ahol már jelentős sikereket értek el, és ezáltal az önértékelésük javul. Ha elmész egy interjúra és azt sugárzod, hogy nem vagy elég jó, akkor mitől hinné el neked a másik oldal, hogy alkalmas vagy a pozícióra. Viszont ha elhiszed, és ez látszik rajtad, akkor a másik fél is potenciális jelöltként tekint rád. A másik komoly felismerés az, hogy ezek a tapasztalt szakemberek komoly szakmai kapcsolatrendszerrel rendelkeznek, és mégsem használják! Nem szeretnék a problémáikat másokra ráerőszakolni.
Izgalmas az ebben, hogy felfedezhetik: amikor a kapcsolatukat használják, akkor nem terhet jelentenek a másikra nézve, hanem akár egy megoldás, egy win-win helyzet alakulhat ki.

Az attitűdről, a nézőpontváltozásról, a személyiségfejlődésről…, azaz „Vivát Restart-Up”

Mit gondolsz az önismeret szükségességéről? Hogy látod ezt?

Olyan nincs, hogy magunkat tökéletesen ismerjük. 15-20 éve rendszeresen figyelem és tanulom magam. Ez egy hosszú folyamat, mindig meg is tudom lepni magamat.
Mondjuk például az MBTI teszt kitöltésének (Restart-Up tagoknál ajánlás) nem csak az a lényege, hogy önmagukat ismerjék meg, hanem elolvasva a jellemzéseket, másokat is megismerjenek, és együtt tudjanak velük dolgozni. Így akár a Restart-Up program által felfedezhetik az erősségeiket, beláthatják azokat, melyeken javítaniuk kell és megismerik önmagukat még mélyebben. Ezzel megsokszorozzák a lehetőségeiket…

Az interjú ezen szakaszára már nem tudtam összeadni a perceket, órákat: Business Coach Kft., pro bono munkák, Restart-Up program pro bono coaching, executive coaching, jóga, trénerkedés, beszédtechnika / toastmaster, önképzés, olvasás…

Gondolom nyaralni is 25 könyvvel mész. Ennyire állandó a változás és tanulás?

Ez állandó. Rengeteg tréninget és online anyagot nézek már, így azért kevesebbet olvasok. Elképesztő mennyiségű inspiráló dolog van ezekben, amelyekből rengeteget tanulok. felvállalom, hogy engem ez tölt fel a segítés mellett.

Azért kérdeznék erről, mert ezek mellett te vezeted a Business Coach kft. „Gyémántcsiszolda” elnevezésű programját. Mesélnél erről?

Azt láttuk, hogy a tréning mellett és után jó lenne gyakorlati lehetőséget biztosítani a friss coach-oknak, illetve a coaching szakma iránt érdeklődők a saját bőrökön érezhetik a coaching erejét. Ide bárki jöhet, akit érdekel a szakma. De még az is lehet, hogy „van egy problémám, amelyet nem tudok megoldani és még a coaching eszközét nem próbáltam”. Bárki jöhet, akinek van egy problémája és nyitott a probléma megoldását illetően. Nyugodtan jöhet coacheenak, ahol végzett coachok segítenek. Nagyon jó visszajelzéseket kapunk.

Személyesen elmondhatom, hogy még mindig nagy élmény számomra a tanulmányaim második napján bevállalt akvárium coaching…

A sztereotípiáról, X-Y-Z generációkról, a velük való kommunikációról…

Beszélhetünk-e arról, hogy találkozva a közép és felső vezetőkkel, különböző generációkkal – beleértve a gyermeked generációját – mit érzékelsz, másképpen kell velük kommunikálni? Vannak különbségek?

Én nem szeretném a szeterotípiákat erősíteni! Egyéniségek vannak. Vannak olyan X-esek, akik annyira geek-ek és informatika tudorok, hogy egy Y generációs is tőlük tanul, míg vannak hagyományos gondolkodásúak akár a fiatalok között is. Jól látható cégvezetőkkel beszélgetve, hogy az egyetemi, gyakran szélsőséges viselkedésű Y generációsok bekerülve egy cégkultúrába jól alkalmazkodnak, és már nem azok a szélsőségek jellemzik őket, amelyek az egyetemi évek alatt a fő mozgatórugójuk. Mindegyik generációnak megvannak az előnyei. Számomra például a TEDX Youth előadóival dolgozni – akik 30 éven aluliak – rendkívül inspiráló.
Elképesztő dolgokra képes a jövő generációja, de ezek a generációk együtt tudnak jól dolgozni.

Igen, maximálisan egyetértek veled. Mi is jelötek voltunk egy start-up versenyben, ahol a versenytársaink huszonévesek voltak. Mi még a problémát sem ismertük, amelyre ők a válaszokat megadták…

Persze és fontos nagyon, hogy minden generációnak megvan az értéke! A teljesítmény a mérvadó!

Üzenetek a Restart-Up tagoknak…

Te mit gondolsz, mit mondanál a Restart-Up tagoknak?

Olvassák el a Dr. Carol Dweck Szemléletváltás című könyvét, amelyben a Growth Mindset / Fixed Mindset szemléletekről van szó. Onnan kezdve, hogy valaki a rögzült szemléletmódból (fixed mindset) vissza tud váltani a nyitott és változó szemléletre, sokkal könnyebb lesz az élete. Fontos segítség ennek a megértéséhez egy szó: a még. Mekkora különbség van a „nem tudom” és a „még nem tudom” között!
Ha még nem tudunk dolgokat, akkor tudunk fejlődni. A Restart-Up tagok kilépnek a komfortzónájukból, ezzel nyitnak. Én ezt szeretem ebben a programban.

Hogyan nyitnád meg a zárkózott tagokat? Hogyan ébresztenéd fel az érdeklődését?

Azt látni kell, hogy amíg a környezet a hibás, addig nincs fejlődés. Sajnos tenni nem tudunk semmit azokért, akik nem hajlandóak tenni magukért. A fő kérdésem ezekhez a tagokhoz az, hogy

„Mi az, amit el akar élni, és mit tenne meg érte?”

Ha ezekre vannak válaszai, akkor megtaláljuk a sikerhez és változáshoz vezető utat. Jobb ezt nem egyedül megkeresni. Nálunk – ahogy te is mondtad – a Business Coach kft.-nél sem hibáltan minden, csak mi tudjuk javítani, ha valami nem jó és együttműködünk, hogy legközelebb már ne legyen hiba. Mi úgy működünk együtt, hogy ezt a fejlődési utat tartjuk a szemünk előtt. A mi szolgáltatásunk – coaching, szervezetfejlesztés – is hasonló, mint a Restart-Up tagok igényei: személyre szabott fejlődést kínálni.

Térjünk vissza egy pillanatra a rögzült szemléletre! Miből ismerhet magára az a potenciális Restart-Up tag, aki kétkedéssel olvassa ezeket?

Egyrészt a rögzült szemléletet jól példázza, hogy elkerüljük a kihívásokat jelentő feladatokat. Csak olyan dolgokat vállalunk be, amelyeket könnyedén ellátunk. Elkerüljük az összes olyan helyzetet, ahol kudarc élményünk lehet. Másrészt képtelenek vagyunk meghallgatni, és befogadni a jobbító szándékú kritikát. Persze nem kell mindenben nyitottnak lenni, én például elfogadom, hogy vízisíben teljes mértékben rögzült szemléletű vagyok és ez nem baj. Nem is tudok vízisízni, de azért mert nem szeretnék!
Ami fontos számomra, ahhoz minden adott, mert kérhetek segítséget, mentort, coach-ot kereshetek, elmehetek szakmai fórumokra, és ma már az interneten minden elérhető. Tehát már a pénz sem lehet kifogás! Én hiszek a coachingban, ha nekem problémám van, akkor számos esetben peer coachingot használok egy coach társammal.
Sok esetben ugye maga a cél , amit behozunk a coachingra csak egy felületes dolog és már az is elég lehet, ha megtaláljuk az igazi célt!

A segítő foglalkozásról, mások segítéséről…

Hogyan látod a segítést?

Mi magunkon tudunk segíteni. Nem tudok mást megváltoztatni. A változás felelőssége mindenkié, nekem kell a saját magam döntéseit felelősen viselnem. Mások életét és főleg a felelősségét nem vehetem a hátamra. Ez nagyon fontos, hogy tisztán lássuk. Mi inkább támogatunk, és ezzel segítünk. Számomra tehát a segítés az önmagában nem más, mint támogatás.

Értem. Ebből logikusan jön a kérdésem. Hogyan kerüljük el a bevonódást?

Úgy gondolom, hogy aki átveszi a felelősséget az nem segít! Nem döntünk más helyett, mert akkor nem lesz motivációja, hogy elérje.

Ez egy fiatal szakma Magyarországon. Én is karrierváltásként szeretnék coach lenni. Restart-Up tagok számára mit javasolsz? Ti miben tudtok segíteni?

Szeretettel várunk mindenkit tanfolyamainkra. Komoly önismereten megy keresztül, kapcsolatrendszert tud kiépíteni. De ezt a szakmát meg kell tanulni, azért az idő, amire a praxis felépíthető. Érdemes eljönni a programjainkra, kipróbálni a módszereket megfigyelőként. Lehet coachee is. Lehet tehát coach is valaki, ha mellette van még egy lába, és érdemes „csak megtanulni”, és akár vezetőként is használni a módszereket. A tapasztalatunk az, hogy sikeresebb vezető lehet mindenki, aki rendelkezik coaching tudással.

Iványi Zoltán